تجهیز هنری فضاهای مختلف مانند هتل ها یا ساختما های مسکونی، اداری، تجاری و …، به خلاقیت و سلیقه نیاز دارد. با استفاده از عناصر هنری مناسب، میتوان فضایی زیبا، جذاب و آرامشبخش خلق کرد. حضور هنر و آثار هنری در خلق فضا و هماهنگی محیط تاثیر بسیارزیادی دارد.امروزه در طراحی معماری مدرن و در کشورهای توسعه یافته، آثار هنری نقش بسیار پررنگی در طراحی فضاهای مختلف، خصوصا مکان هایی که محل تجمع و یا استراحت شهروندان است،ایفا می کند.
ما در این مطلب، به تجهیز هنری هتل ها و بیمارستان ها خواهیم پرداخت.
انتخاب سبک: اولین قدم در تجهیز هنری، انتخاب سبک مورد نظر است. سبکهای مختلفی مانند مدرن، سنتی، مینیمال، کلاسیک و … وجود دارند که هر کدام زیبایی خاص خود را دارند.سبک هنری که برای آثار هنری انتخاب می شود باید با سبک طراحی و معماری فضا همخوانی داشته باشد.
ترکیب رنگ: رنگها نقش مهمی در ایجاد حس و حال فضا دارند. انتخاب رنگ مناسب، میتواند فضا را بزرگتر، روشنتر و یا دنجتر نشان دهد.
رنگ های استفاده شده در نقاشی با رنگ دیوارها و محیط هماهنگ میشود. این مورد در حیطه وظایف طراح داخلی است تا آثار هنری با ترکیب رنگ های مکمل،متضاد و یا هم خانواده با رنگ محیط را انتخاب کند.
نورپردازی: نورپردازی مناسب، میتواند زیبایی عناصر هنری را دوچندان کند. از نورپردازی میتوان برای ایجاد نقاط کانونی و یا تأکید بر عناصر خاص استفاده کرد.
مبلمان: مبلمان مناسب، علاوه بر زیبایی، باید کاربردی و راحت نیز باشد. ترکیب بندی و چیدمان مبلمان در کنار آثار هنری حجمی و یا آثاری که روی دیوار نصب می شود از مهم ترین مولفه های تجهیز هنری فضاهای مختلف است.
اکسسوری: این مورد شامل خود آثار هنری می شود که در محیط مورد استفاده قرار می گیرند. انتخاب این آثار و همخوانی آن ها با فضا و سبک طراحی مهم ترین بخش تجهیز هنری محیطی مانند هتل و یا بیمارستان است.این اکسسوریها، مانند تابلوها، مجسمهها، گلدانها و …، میتوانند به فضا شخصیت و هویت ببخشند.
در ادامه چند مورد از فضاها و محیط هایی که تجهیز هنری و استفاده از آثار هنری در آن ها بسیار مهم و کاربردی ست را مرور میکنیم.
تجهیز هنری هتل ها:
هتل ها بخش های مختلفی دارند که شامل لابی،اتاق ها،فضاهای غذاخوری و رستوران و محیط های عمومی میشود.در ادامه ویژگی های آثار هنری که در هریک از این بخش ها قرار میگیرد را ذکر کرده ایم؛
اتاق خواب: در تجهیز هنری اتاق خواب هتل، باید به آرامش و راحتی مهمانان توجه کرد. استفاده از رنگهای ملایم، تابلوهای آرامشبخش و نورپردازی ملایم، میتواند به ایجاد فضایی آرامشبخش کمک کند.
لابی: لابی هتل، اولین فضایی است که مهمانان با آن روبرو میشوند. تجهیز هنری لابی باید به گونهای باشد که حس خوشایندی را در مهمانان ایجاد کند. استفاده از تابلوهای هنری، مجسمهها و مبلمان زیبا به طوری که در هماهنگی کامل با فضا قرار داشته باشد مهم ترین نکته در استفاده از آثار هنری در محیط هایی مانند لابی است.
رستوران: رستوران هتل، محلی برای صرف غذا و نوشیدنی است. تجهیز هنری رستوران باید به گونهای باشد که فضایی دلنشین و آرامشبخش را برای مهمانان فراهم کند. استفاده از رنگهای گرم، تابلوهای مرتبط با غذا و نورپردازی مناسب، میتواند به ایجاد فضایی دلنشین در رستوران کمک کند.
فضای عمومی: فضای عمومی هتل، مانند محوطه هتل و استخر، محلی برای استراحت و تفریح مهمانان است. تجهیز هنری فضای عمومی باید به گونهای باشد که فضایی شاد و پرنشاط را برای مهمانان فراهم کند. استفاده از مجسمههای مدرن، رنگهای شاد و نورپردازی خلاقانه، میتواند به ایجاد فضایی شاد و پرنشاط در فضای عمومی هتل کمک کند.
تجهیز هنری بیمارستان ها:
بخشهای عمومی: در تجهیز هنری بخشهای عمومی بیمارستان، مانند لابی و راهروها، باید به ایجاد فضایی آرام و دلنشین توجه کرد. استفاده از رنگهای ملایم، تابلوهای طبیعت و نورپردازی ملایم، میتواند به ایجاد فضایی آرامشبخش کمک کند.
بخشهای خصوصی: در تجهیز هنری بخشهای خصوصی بیمارستان، مانند اتاق بیماران، باید به آرامش و آسایش بیماران توجه کرد. استفاده از رنگهای روشن، تابلوهای آرامشبخش و نورپردازی ملایم، میتواند به ایجاد فضایی آرامشبخش برای بیماران کمک کند.
برای تجهیز هنری موفق در محیط های مختلف، می توان از هنرمندان رشته های هنری مانند نقاشی و مجسمه سازی در کنار طراحان معمار کمک گرفت تا جانمایی و ترکیب بصری آثار هنری در مرحله طراحی فضا نیز مورد توجه قرار گیرد .