خوان فرانسیسکو السو، مجسمهساز کوبایی در آثار خود سنتهای معنوی آمریکای لاتین و آفریقایی کارائیب را در هم آمیخت و الهامبخش یک جنبش بود.
خوان فرانسیسکو السو سال ۱۹۵۶، سه سال قبل از انقلاب کاسترو، در هاوانا به دنیا آمد و در خانواده کاتولیک رومی بزرگ شد. به نظر میرسد این غرق شدن در تصاویر و آیینهای مذهبی او را مستعد چیزی کرده است که به جذابیت عمیق و ماندگاری برای بیان بصری معنویتهای مختلف تبدیل شده است، از مجسمهسازی مذهبی باستانی مایاها گرفته تا لوازم تشریفاتی آیینهای افریقایی-کارائیب.
زمانی که او دانشجوی هنر بود، آموزش هنر به سبک شوروی، بر اساس سنتهای آکادمیک اروپایی قرن نوزدهم، تنها نوع مورد تأیید رسمی بود. اما السو و همکارانش با تمرکز بر خلق یک هنر جدید کوبایی، که منابع بومی، ارجاعات به فرهنگهای آفریقایی آتلانتیک و تأثیرات هنر معاصر را در جاهای دیگر در بر میگرفت، شروع به کار و سازماندهی نمایشهایی خارج از روال عادی کردند.
السو از موادی که همیشه در دسترس بودند هنر میآفرید، خاک رس، نخ، شاخه، پاپیه ماشه، برگهای خشک، ماسه، آب باران و….
در آن زمان، شهرت السو در سطح بینالمللی بود. حضور او در بینال ونیز در سال ۱۹۸۶ توجهها را به خود جلب کرده بود. با این حال بعضی از آثار السو در کوبا شهرتی نامطلوب را به ارمغان آورد، زیرا مقامات دولتی آثار او را از نظر ایدئولوژیک نامناسب میدانستند.
امسال یک نمایش مروری بر آثار هنرمند در آمریکا برگزار شد، اما چیز زیادی در آن نبود و فقط حدود ۳۰ اثر به نمایش درآمد. السو زمان زیادی برای تولید نداشت و سال ۱۹۸۸ در ۳۲ سالگی بر اثر سرطان درگذشت. همچنین از آنجایی که او عمدتاً با مواد ناپایدار کار میکرد، بسیاری از کارهایی که ساخت از بین رفته است.
منبع:هنرآنلاین