مارکو گریگوریان ارمنی هنرمند، هنرپیشه سینما، معلم، صاحب گالری، و مجموعه دار ایرانی-ارمنستانی که در هنر مدرن ایرانی ایفا نمود.
مارکو گریگوریان در یک خانواده ارمنی در روز شنبه ۵ دسامبر ۱۹۲۵ (۱۴ آذر ۱۳۰۴) در کروپتکین، کراسنودار روسیه دیده به جهان گشود. والدین وی باگرات گریگوریان و شوشانیک مانگویان (هر دو اصالتاً اهل قارص در ارمنستان غربی و زاده ۱۸۸۸ میلادی) نام داشتند.
در سال ۱۹۳۰ (۱۳۰۹) همراه خانوادهاش به ایران مهاجرت نمود و در شهر تبریز سکونت گزید.
گریگوریان در سال ۱۹۵۰ (۱۳۲۹) عازم ایتالیا گردید و در آکادمی هنرهای زیبای رم به تحصیل پرداخت.
پس از بازگشت از ایتالیا در سال ۱۹۵۴ (۱۳۳۳) اقدام به تأسیس نگارخانه استتیک[الف] در خیابان فردوسی تهران نمود. و نمایشگاههای متعددی را برای نقاشهای مختلف در آنجا برگزار نمود و به این ترتیب در محیط کوچک و در بسته، فضایی مناسب برای ارائه دستاوردهای هنر معاصر، بالاخص هنر مدرن به وجود آورد.
یکی از مهمترین فعالیتهای این هنرمند گردآوری آثار هنری سنتی ایران است. مخصوصاً جمعآوری تابلوهای نقاشی که به نقاشی قهوهخانه معروف شدهاند. مارکو، تنها بازماندگان نقاشی قهوهخانهای را در تهران یافت و از طریق سفارش پردههای نقاشی از آنها حمایت نمود تا دوباره نقاشی را شروع کنند و به آنها اسم نقاشان «دورهگرد» را داد. مارکو از ارزش و اهمیت نقاشی قهوهخانهای و علیالخصوص جایگاه ارزشمند نخستین بانیان آن – حسین قوللر آغاسی و محمد مدبر – به خوبی آگاه بود و با گردآوری آثار استادان این شیوه نقاشی – از قهوهخانهها و از گوشه و کنار کشور نمایشگاهی در «خانه ایران» پاریس ترتیب داد که سخت مورد استقبال قرار گرفت و سپس توسط موزهٔ نگارستان تهران خریداری گردید. بدین ترتیب نقاشی قهوهخانه به عنوان یکی از شاخههای هنرهای تجسمی در فرهنگ مردمی ما، توجه عموم را برانگیخت.
مارکو در سال ۱۹۵۸ (۱۳۳۷) به عضویت هیئت داوری بینالمللی دوسالانه ونیز برگزیده شد، در پی این امر، در سال ۱۳۳۷، پس از مراجعت به ایران، با نظر به دوسالانه ونیز، در فصل بهار اولین دوسالانه[ب] ایران را بنیاد نهاد که تا پنج دوره ادامه داشت. در همین سال با قید این که آثار مارکو شایستهٔ جایزه اول بینال بود، اما چون او در برپایی این نمایشگاه اصلی را داشتهاست کارهایش خارج از مسابقه قرار میگیرند؛ لذا جایزه اول – مدال افتخاری نصیب وی نمیشود.
در ادامه، به کوشش وی، و با همکاری اداره کل هنرهای زیبا، دوسالانه تهران برای نخستین بار شکل گرفت.
وی مجموعه کمنظیر را که طی چهل سال گردآوری شده بود بالغ بر پنج هزار قطعه است را در سال ۱۳۷۲ ۱۹۹۳ به نام «موزه خاور نزدیک سابرینا و مارکو گریگوریان» در ارمنستان دایر نمود.